Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Έχει η πανσέληνος αρνητική επίδραση στον άνθρωπο;

  • από
Έχει η πανσέληνος αρνητική επίδραση στον άνθρωπο;

Μπορεί η πανσέληνος να κάνει τους ανθρώπους να δυσφορούν ή να αλλάζει τη συμπεριφορά τους;

Οι αστικοί μύθοι αφθονούν, η λαογραφία ανά τον κόσμο είναι γεμάτη με ιστορίες για την μέρα της πανσελήνου. Σύμφωνα με τη σύγχρονη λογοτεχνία, τα δωμάτια της εντατικής στα νοσοκομεία είναι γεμάτα. Τα εγκλήματα σε έξαρση, εισαγωγές περισσότερων ασθενών σε ψυχιατρικά ιδρύματα, και τα τροχαία ατυχήματα είναι περισσότερα. Άλλοι αποδίδουν ακόμη στη πανσέληνο τις επιληπτικές κρίσεις και την υπνοβασία.

Αλλά είναι αλήθεια, μπορεί η πανσέληνος να μας επηρεάσει;

Στην αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη, οι φιλόσοφοι υπολόγιζαν ότι το νερό στον εγκέφαλο μπορεί να υπόκειται στις ίδιες παλιρροιακές κινήσεις όπως της θάλασσας. Δημιουργώντας ένα παράξενο φαινόμενο στη συμπεριφοράς μας όποτε το φεγγάρι ήταν γεμάτο.

Ακόμα και σήμερα ορισμένοι άνθρωποι που πιστεύουν ότι η πανσέληνος μας επηρεάζει, επισημαίνουν ότι το ανθρώπινο σώμα έχει περίπου 60% νερό. Εάν οι φάσεις της Σελήνης μπορούν να επηρεάσουν τους ωκεανούς, σίγουρα θα ασκεί κάποια επίδραση και στον άνθρωπο.

Έχει η πανσέληνος αρνητική επίδραση στον άνθρωπο;

Στα περισσότερα μέρει του κόσμου οι αγρότες τηρούν με μεγάλη ευλάβεια αυτές τις συγκεκριμένες μέρες. Ορκίζονται μάλιστα ότι βλέπουν καλύτερα αποτελέσματα στη σοδιά τους όταν ακολουθούν αυτές τις μεθόδους.

Ποια είναι η θέση της επιστήμης για την πανσέληνο;

Η επιστήμη πήρε αρκετά σοβαρά τις μαρτυρίες των ανθρώπων για την επίδραση που ασκεί η πανσέληνο, και πραγματοποίησε αρκετές μελέτες. Εξετάζοντας όλες τις περιπτώσεις. Σχεδόν όλες οι μελέτες ήταν αρνητικές, δεν βρήκαν καμία συσχέτιση μεταξύ της Σελήνης και της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

Οι επιστήμονες δηλώνουν ότι τα αντικείμενα της Γης έχουν μεγαλύτερη επίδραση στον άνθρωπο από ό, τι η Σελήνη.

Ο αστρονόμος Τζορτζ Όγκντεν Άμπελ (George Ogden Abell) παρατήρησε ότι ένα κουνούπι που κάθεται στο χέρι μας, ασκεί περισσότερη βαρυτική δύναμη στο σώμα μας από ό, τι το φεγγάρι.

Γιατί λοιπόν τόσο μεγάλη επίμονη από κάποιους, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να παρουσιάζουν λανθασμένα στοιχεία. Όπως ότι τα εγκλήματα είναι σε έξαρση, η τα ψυχιατρικά ιδρύματα νοσηλεύουν περισσότερους ασθενής τη μέρα της πανσελήνου.

Σε μια εικασία που έκανε το περιοδικό Journal of Affective Disorders το 1999, πρότεινε ότι στα παλαιά χρόνιά η στέρηση του ύπνου που προκαλείται από τη φωτεινότητα της πανσελήνου, μπορεί να επιδεινώσει κάποιες υπάρχουσες ψυχικές ασθένειες. Μόλις εφευρέθηκαν τα ηλεκτρικά φώτα, το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό. Γι’ αυτό και οι σύγχρονες μελέτες δεν βρήκαν καμία συσχέτιση.

Οι πεποιθήσεις που είναι βαθιά ριζωμένες μέσα μας ευνοούν αυτές της συμπεριφορές, γενικά οι άνθρωποι ικανοποιούνται με το να υποστηρίζουν τις προκαταλήψεις τους. Με απλά λόγια, αν περιμένετε ότι οι άνθρωποι θα ενεργούν περίεργα κατά τη διάρκεια μιας πανσελήνου, κάθε περίεργη συμπεριφορά που συναντάτε εκείνη τη νύχτα θα ενισχύει αυτή την πεποίθηση.

Σχετικά Άρθρα

Γιατί τα πέταλα τα θεωρούν τυχερά πολλοί άνθρωποι;
Γιατί τα πέταλα τα θεωρούν τυχερά πολλοί άνθρωποι;
Δεισιδαιμονία : Τι είναι και γιατί οι άνθρωποι πιστεύουν;
Δεισιδαιμονία : Τι είναι και γιατί οι άνθρωποι πιστεύουν;
Θεωρίες Συνωμοσίας : Είναι Αλήθεια ή Ψέματα;
Θεωρίες συνωμοσίας : Είναι αλήθεια ή ψέματα;