Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Πώς εξαφανίστηκαν όλοι οι δεινόσαυροι από τη Γη;

  • από
Πώς εξαφανίστηκαν όλοι οι δεινόσαυροι από τη Γη;

Οι δεινόσαυροι επικράτησα στη Γη για περίπου 180 εκατομμύρια χρόνια. Μέχρι που ένας τεράστιος αστεροειδής χτύπησε τη Γη πριν από περίπου 66 εκατομμύρια χρόνια. Ο αστεροειδής που έπεσε κοντά στο Μεξικό, δημιούργησε γιγάντιά κύματα, και αφάνισε τα ζώα και τα φυτά που βρίσκονταν κοντά.

Αυτός ο αστεροειδής σήκωσε τόση πολύ σκόνη και υγρασία στην ατμόσφαιρα, που μπλόκαρε το φως του ήλιου για πολλά χρόνια, και μείωσε τη θερμοκρασία σε όλο τον πλανήτη.

Δεινόσαυροι και ηφαίστεια

Λίγο πριν πέσει ο αστεροειδής, η ηφαιστειακή δραστηριότητα στον πλανήτη ήταν σε έξαρση. Τα ηφαίστεια είχαν γέμιση τον αέρα με τέφρα και καπνό, δηλητηριάζοντας τον. Δεν είναι σίγουρο εάν ο αστεροειδής που χτυπήσει τότε τη Γη έκανε περισσότερη ζημία από τα ηφαίστεια. Ίσως και να ήταν ένας πολύ κακός συγχρονισμός.

Ήταν τόσο πυκνή η σκόνη στην ατμόσφαιρα που είχε συνέχεια σκοτάδι, καθώς οι ακτίνες του ήλιου δεν μπορούσαν να φτάσουν στο έδαφος, αυτό είχε ως συνέπια την μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας.

Όταν η σκόνη κάθισε στο έδαφος και ξανά εμφανίστηκε ο ήλιος η Γη έγινε πολύ πιο ζεστή. Τα εναπομείναντα θαλάσσια και χερσαία ζώα, και τα φυτά δυσκολεύτηκαν να επιβιώσουν.

Τα φυτά πιθανότατα δυσκολευτήκαν να αναπτυχθούν. Τα ζώα που έτρωγαν φυτά εξαφανίστηκαν καθώς δεν έβρισκαν φυτά για να φάνε. Το ίδιο συνέβη και με τα ζώα που έτρωγαν άλλα ζώα. Έτσι έγινε ακατόρθωτο για τους δεινόσαυρους να επιβιώσουν.

Μικρότερα ζώα, όπως σαύρες, χελώνες ή πουλιά, μπορεί να κατάφεραν να επιβιώσουν τρώγοντας νεκρά ζώα. Ίσος το γεύμα τους να ήταν νεκροί δεινόσαυροι.

Δεν ήταν μόνο οι δεινόσαυροι που εξαφανίστηκαν εκείνη την εποχή.

Πώς εξαφανίστηκαν όλοι οι δεινόσαυροι από τη Γη;

Μεταξύ άλλων ήταν τα ιπτάμενα ερπετά που ονομάζονται πτερόσαυροι, οι πλειόσαυροι που ήταν γιγαντιαία θαλάσσια ερπετά που κυριαρχούσαν στον ωκεανό.

Αν και είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζουμε με βεβαιότητα τις ακριβής συνθήκες που επικρατούσαν στον πλανήτη τότε. Οι  παλαιοντολόγοι συνεχίζουν να αναρωτιούνται αν αυτό οφείλεται στον αστεροειδή, ή στα ηφαίστεια, ή σε ένα συνδυασμό και των δύο.