Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Σκοτεινή ύλη : Πότε ανακαλύφθηκε και τι ιδιότητες έχει;

  • από
Σκοτεινή ύλη : Πότε ανακαλύφθηκε και τι ιδιότητες έχει;

Πως ανακαλύφθηκε η σκοτεινή ύλη και τι ιδιότητες έχει; ο όρος σκοτεινή ύλη ακούστηκε για πρώτη φορά το 1933 από το Σουηδό κοσμολόγο Φριτς Ζβίκι (Fritz Zwicky)

Όταν έψαχνε να βρει μία εξήγηση για τη φαινομενικά ελλιπή μάζα του σύμπαντος.

Σύμφωνα με υπολογισμούς ότι βλέπουμε στο Σύμπαν, όλοι οι αστέρες και οι πλανήτες αποτελούν Μόλις το 4% από αυτό.

Το υπόλοιπο ποσοστό απαρτίζεται από άγνωστα σωματίδια που αποκαλούνται σκοτεινή ύλη, ένα 23% Καθώς και από μία μυστηριώδη πηγή ενέργειας. Τη σκοτεινή ενέργεια που φαίνεται να είναι υπεύθυνη για τη διαστολή του σύμπαντος.

Ως τώρα το μόνο που γνώριζαν οι επιστήμονες ήταν η ύπαρξη των δύο υλικών αλλά είχε σταθεί αδύνατο να το περιγράψουν.

Ο καθηγητής Τζέρι Γκίλμορ (Gerry Gilmore) διευθυντής του αστρονομικού Ινστιτούτου του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, βρήκε μερικές απαντήσεις. Μελετώντας τις κινήσεις νάνων γαλαξιών που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον Γαλαξία μας.

Υπολόγισε ότι η σκοτεινή ύλη κινείται με ταχύτητα 9 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, και ότι τα μικρότερα κομμάτια έχουν πλάτος 1.000 έτη φωτός και 30 εκατομμύρια φορές τη μάζα του ήλιου. Οι παρατηρήσεις του καθηγητή που διήρκεσαν 23 νύχτες έγιναν από τα τέσσερα τηλεσκόπια 8 μέτρων του όρους Παρανάλ της Χιλής.

Υπολόγισε ακόμα ότι η θερμοκρασία της σκοτεινής ύλης φτάνει τους δεκάδες χιλιάδες βαθμούς κελσίου.

Αλλά δεν εκπέμπει θερμότητα διότι δεν αποτελείται από ηλεκτρόνια και πρωτόνια. Η εκπεμπόμενη θερμότητα είναι ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και ως γνωστόν εκπέμπεται από επιταχυνόμενα ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια μόνο.

Είναι πρώτη φορά που οι επιστήμονες κατάφεραν να καθορίσουν κάποιες ιδιότητες της σκοτεινής ύλης.

Με αυτό τον τρόπο ελπίζουν ότι θα οδηγήσει σύντομα στην κατανόηση των φυσικών νόμων που ορίζουν την ύπαρξή της. Ανεξάρτητα από τα μυστήρια που μπορεί να κρύβει ακόμα, ο καθηγητής πιστεύει ότι είναι το υλικό που διατηρεί το σύμπαν σε τάξη.

Χαρακτηριστικά αναφέρει για την Σκοτεινή ύλη

«Ο ήλιος κινείται τόσο γρήγορα που αν δεν υπήρχε η σκοτεινή ύλη, θα εκσφενδονιζόταν κατευθείαν Πέρα από το γαλαξία. Ο λόγος που όλοι μας βρισκόμαστε ακόμα εδώ είναι το γεγονός ότι μας συγκρατεί η σκοτεινή ύλη»

Η σκοτεινή ύλη δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ άμεσα. Ωστόσο, η ύπαρξή της θα εξηγούσε μια σειρά διαφορετικών αστρονομικών παρατηρήσεων.

Το όνομα αναφέρεται στο γεγονός ότι δεν εκπέμπει ούτε αλληλεπιδρά με παρατηρήσιμη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, όπως το φως και επομένως είναι αόρατο σε όλο το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα.