Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Τα οφέλη που έχει η σοκολάτα στην υγεία μας

Τα οφέλη που έχει η σοκολάτα στην υγεία μας

Πολλές πρόσφατες μελέτες εξέτασαν το ρόλο που μπορεί να έχει η σοκολάτα στην υγεία της καρδιάς. Οι κόκκοι κακάο είναι γεμάτα από φυτοθρεπτικά συστατικά, τα οποία δρουν ως αντιοξειδωτικά και παρέχουν πρόσθετα οφέλη. Επιπλέον οι κόκκοι κακάο είναι πλούσιες πηγές σιδήρου, χαλκού, μαγνησίου, ψευδαργύρου και φωσφόρου.

Σύμφωνα με την Δημοσιεύσει της δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ (Harvard Health Publications). Η μαύρη σοκολάτα περιέχει δύο έως τρεις φορές πιο ωφέλιμες φλαβανόλες από τη σοκολάτα γάλακτος. Επειδή η συγκέντρωση του κακάο στη σοκολάτα γάλακτος, αραιώνεται με γάλα και ενδεχομένως με περισσότερη ζάχαρη. 

Ενώ οι περισσότερες μελέτες έχουν βρει κάποια συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης σοκολάτας, και του μειωμένου κινδύνου καρδιακών παθήσεων, η ποσότητα και ο τύπος της σοκολάτας που απαιτούνται χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.

Μια μετα-ανάλυση του 2017 για τις επιπτώσεις της σοκολάτας στη στεφανιαία νόσο, το αγγειακό, τα εγκεφαλικά επεισόδιο και ο διαβήτης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μεγαλύτερο όφελος συνδέεται με τη μέτρια πρόσληψη σοκολάτας.  

Οι συντάκτες βρήκαν μικρό όφελος σε καρδιακές παθήσεις ή μείωση εγκεφαλικού επεισοδίου, μεταξύ των ανθρώπων που κατανάλωναν σοκολάτα περισσότερο από τρεις φορές την εβδομάδα. 

Τα προστατευτικά αποτελέσματα κατά του διαβήτη προέκυψαν από την κατανάλωση δύο μερίδων την εβδομάδα. Αλλά το όφελος εξαφανίστηκε όταν οι άνθρωποι κατανάλωναν περισσότερες από έξι μερίδες την εβδομάδα.

Σε μια μεγάλης κλίμακας μελέτη σε πάνω από 150.000 άνδρες στης ΗΠΑ που δεν είχαν στεφανιαία νόσο, δείχνει ότι η κατανάλωση 30 γραμμαρίων σοκολάτας τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα μπορεί να βοηθήσει και να αποτρέψει τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, όπως καρδιακή προσβολή και καρδιακή ανεπάρκεια.

Η σοκολάτα μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της κολπικής μαρμαρυγής, εγκεφαλικού επεισοδίου και πολλά άλλα.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Heart το 2017, διαπίστωσε ότι οι ενήλικες που έτρωγαν σοκολάτα τουλάχιστον μία φορά το μήνα, είχαν 10-20% χαμηλότερα ποσοστά ανάπτυξης κολπικής μαρμαρυγής, από αυτούς που ποτέ δεν έτρωγαν ή σπάνια έτρωγαν.

Τα οφέλη που έχει η σοκολάτα στον εγκέφαλο

Τα οφέλη που έχει η σοκολάτα στην υγεία μας

Ορισμένες μελέτες έχουν επικεντρωθεί στην ικανότητα της σοκολάτας πάνω στη βελτιώσει της νοητική λειτουργία. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Alzheimer’s Disease το 2016 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση σοκολάτας θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο της εξασθένησης της μνήμης σε ηλικιωμένους.

Η μελέτη εξέτασε σχεδόν 400 πορτογάλους πολίτες ηλικίας άνω των 65 ετών, και είδε ότι όσοι κατανάλωναν μια μέτρια ποσότητα σοκολάτας, κατά μέσο όρο μια σοκολάτα την εβδομάδα, μείωσε τον κίνδυνο της εξασθένησης της μνήμης κατά 40% σε διάστημα δύο ετών. Εκείνοι που έτρωγαν περισσότερη σοκολάτα, ή εκείνοι που είχαν περισσότερη καφεΐνη, είδαν λιγότερα οφέλη.

Η σοκολάτα συνδέεται συχνά με τα θετικά αποτελέσματα στη διάθεση. Αλλά οι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι αισθάνονται καλά είναι αμφισβητήσιμοι.

Η σοκολάτα μπορεί να αλληλεπίδραση με τους νευροδιαβιβαστές που συμβάλλουν στην όρεξη, και τη διάθεση, όπως η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη και οι ενδορφίνες. Ωστόσο επισημαίνουν ότι οι επιδράσεις μπορεί να σχετίζονται περισσότερο με τη γεύση και τη μυρωδιά, παρά με τις ιδιότητες της σοκολάτας.

Όπως πολλά τρόφιμα, έτσι και η σοκολάτα είναι πιο υγιεινή όταν καταναλώνεται με μέτρο. Η ζάχαρη και τα λίπη που προστίθενται στη σοκολάτα αυξάνουν τις θερμίδες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους. Επιπλέον πολλά από τα προστατευτικά αποτελέσματα που μπορεί να προσφέρει η σοκολάτα, μπορεί να μειωθούν από την υπερκατανάλωση.

Σχετικά Άρθρα

Καφές : Τα οφέλη και οι παρενέργειες της καφεΐνης

Καφές : Τα οφέλη και οι παρενέργειες της καφεΐνης

Ζάχαρη : Είναι η καστανή ζάχαρη πιο υγιεινή από τη λευκή;
Ζάχαρη : Είναι η καστανή ζάχαρη πιο υγιεινή από τη λευκή;
Πώς επιδράνε τα αντιοξειδωτικά στο δέρμα μας;
Πώς επιδρούν τα αντιοξειδωτικά στο δέρμα μας;