Τον Ιούλιο του 2015, μια ομάδα από την αποστολή Kepler της NASA δημιούργησε σάλο στην επιστημονική κοινότητα όταν ανακοίνωσε το Kepler-452b. Σύμφωνα με την επίσημη δήλωση, ο πλανήτης ήταν μια μεγαλύτερη Γη.
Ο Kepler-452b είναι 1,6 φορές μεγαλύτερος από τη Γη και έχει παρόμοια τροχιά με τη Γη. Κινείτε γύρω από ένα παρόμοιο αστέρι σαν τον δικό μας ήλιο. Σύντομα θεωρήθηκε ως ο πλησιέστερος πλανήτης της Γης, ένας δίδυμος πλανήτης.
Η εύρεση αυτού του συναρπαστικού κόσμου δεν ήταν σε καμία περίπτωση επιτυχία που ήρθε σε μία νύχτα. Η αποστολή Kepler ήταν μια σκληρή δουλειά, ένας αγώνας ενάντια στις πιθανότητες, που διήρκησε για περισσότερα από 20 χρόνια.
Ο πλανήτης Kepler-452b, βρίσκεται 1.400 έτη φωτός μακριά μας, στον αστερισμό του Κύκνου, πράγμα που σημαίνει ότι με τις σημερινές ταχύτητες θα χρειαστούν περίπου 30 εκατομμύρια χρόνια για να ταξιδέψει ένα διαστημόπλοιο εκεί.
Οι αστρονόμοι υπέθεσαν ότι θα μπορούσε να έχει ζωή, και τον ονόμασαν “ξάδερφο της Γης” ή “Γη 2.0”
Είναι ο πλανήτης Kepler-452b σαν τι Γη;
Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να μας δείχνουν ότι υπάρχει ζωή στο Kepler-452b. Αλλά γνωρίζουμε ότι έχει κάποια κοινά στοιχεία με τη Γη.
Για παράδειγμα, η περίοδος περιφοράς του γύρω από τον αστέρα του είναι 385 γήινες ημέρες, το οποίο είναι λίγο μεγαλύτερο από ένα γήινο έτος.
Οι αστρονόμοι λένε ότι ο πλανήτης βρίσκεται σε «Κατοικήσιμη ζώνη» πράγμα που σημαίνει ότι η απόσταση του πλανήτη από το άστρο του είναι ιδανική, καθιστώντας τον ούτε πολύ ζεστό ούτε πολύ κρύο. Μια από τις κατάλληλες συνθήκες για να υπάρχει ζωή.
Το ίδιο ισχύει και για του πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα. Η Αφροδίτη είναι πολύ κοντά στον Ήλιο, είναι τόσο ζεστή που το νερό θα εξατμιζόταν. Ο Άρης είναι πολύ μακριά από τον Ήλιο και είναι τόσο κρύος που το νερό παγώνει.
Αλλά η Γη όπως και ο Kepler-452b βρίσκονται και οι δύο στη σωστή απόσταση από τα άστρα τους. Έτσι ώστε το νερό να μπορεί να διατηρείτε υγρό, σε θερμοκρασία μεταξύ 0°C και 100°C.
Πώς οι αστρονόμοι κατάφεραν να μετρήσουν το μέγεθος του Kepler-452b; Όταν ο πλανήτης περνάει μπροστά από το άστρο του μία φορά σε κάθε τροχιά, όπως φαίνεται από τη Γη. Ο πλανήτης αποκλείει ένα μικρό μέρος του φωτός από τον ήλιο του. Έτσι γίνεται λίγο πιο αχνό το φως για μερικές ώρες. Μετρώντας την ποσότητα που φτάνει το φως, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο Kepler-452b είναι περίπου 1,5 φορά το μέγεθος της Γης.
Αν ο ήλιος του ήταν πιο κοντά μας, και ως εκ τούτου πιο φωτεινός, οι αστρονόμοι θα μπορούσαν να μετρήσουν την ταλάντωση του καθώς κινείται εμπρός και πίσω από τον πλανήτη που βρίσκεται σε τροχιά του. Θα μπορούσαν στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν αυτήν τη μέτρηση για να υπολογίσουν τη μάζα του Kepler-452b. Αυτό όμως δεν είναι δυνατό.
Μια εικασία για τη μάζα του πλανήτη
Εάν είναι βραχώδες (όπως η Γη), τότε η μάζα του Kepler-452b πρέπει να είναι περίπου πέντε φορές μεγαλύτερη από τη Γη. Αυτό θα σήμαινε ότι η βαρύτητα στον πλανήτη θα είναι περίπου διπλάσια από τη Γη. Οπότε θα ζυγίζαμε εκεί διπλάσια από ότι εδώ, και θα ήταν διπλά δύσκολο το άλμα.
Δεν έχει ακόμη προσδιορισθεί ούτε η μάζα ούτε η σύστασή του, αλλά αν είναι πραγματικά ένας πλανήτης μεγέθους «υπερ-Γη», τότε μπορεί να έχει πολλά ενεργά ηφαίστεια. Ίσως να έχει ατμόσφαιρα με σύννεφα που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειάς του.
Οι αστρονόμοι δεν γνωρίζουν από τι αποτελείται η ατμόσφαιρα του πλανήτη, οπότε δεν γνωρίζομε αν θα μπορούσε να ζήσει εκεί ο άνθρωπος. Είναι πολύ απίθανο να είναι το ίδιο μείγμα οξυγόνου και αζώτου με την ατμόσφαιρα της Γης.
Ο Kepler-452b μπορεί να μην είναι ακριβώς όπως η Γη, αλλά είναι μέχρι στιγμής ο μόνος πλανήτης που μοιάζει με τη Γη.
Η ESA με την αποστολή PLATO ένα διαστημικό παρατηρητήριο που θα εκτοξευθεί το 2026, θα μεταφέρει ένα σύνολο από τηλεσκοπία που θα αναζητούν πλανήτες που μοιάζουν με τη Γη γύρω από κοντινά αστέρια.
Η αποστολή PLATO πιθανότατα θα ανακαλύψει αρκετές δεκάδες πλανήτες που μοιάζουν περισσότερο με τη Γη από ότι ο Kepler-452b. Πολλοί από αυτούς θα είναι πολύ πιο κοντά μας.