Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Που έχει πιο πολύ κρύο στον Βόρειο ή στο Νότιο Πόλο;

  • από
Που έχει πιο πολύ κρύο στον Βόρειος ή στο Νότιο Πόλο;

Τα δύο πιο κρύα μέρη της Γης είναι ο Βόρειος και ο Νότιος Πόλος. Όσο όμοιες κι αν φαίνονται αυτές οι περιοχές, στην μία έχει πολύ πιο κρύο.

Σε πιο πόλο έχει πιο κρύο;

Τόσο ο Βόρειος Πόλος όσο και ο Νότιος Πόλος είναι κρύοι επειδή βρίσκονται στο κάτω μέρος του πλανήτη. Αυτό σημαίνει ότι δεν λαμβάνουν απευθείας το φως του ήλιου. Και στα δύο μέρη, ο ήλιος βρίσκεται πάντα κάτω από τον ορίζοντα, ακόμη και όταν έχουν καλοκαίρι. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ο ήλιος βρίσκεται τόσο πολύ κάτω από τον ορίζοντα, που δεν ανατέλλει για μήνες.

Επιπλέον, οι επιφάνειες από πάγο και χιόνι στους πόλους είναι ιδιαίτερα ανακλαστικές. Αυτό σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας από το ηλιακό φως που φτάνει αναπηδά πίσω και χάνετε, διατηρώντας τον αέρα αρκετά κρύο.

Αν και αυτοί οι παράγοντες κάνουν και τους δύο πόλους εντελώς κρύους, ο Νότιος Πόλος είναι σημαντικά πιο κρύος από τον Βόρειο Πόλο.

Η μέση ετήσια θερμοκρασία στο Βόρειο Πόλο είναι μείον 40 βαθμοί Κελσίου το χειμώνα, και 0 C το καλοκαίρι. Αντίθετα στον Νότιο Πόλο έχει πολλή πιο κρύο. Η μέση ετήσια θερμοκρασία του Νότιου Πόλου είναι μείον 60 C το χειμώνα και μείον 28,2 C το καλοκαίρι.

Αρκτική ή Ανταρκτικής

Ο κύριος λόγος που ο Νότιος Πόλος είναι πιο κρύος από τον Βόρειο Πόλο έγκειται στο ότι η Αρκτική είναι ένας ωκεανός που περιβάλλεται από ξηρά, ενώ η Ανταρκτική είναι ξηρά που περιβάλλεται από ωκεανό. Το νερό ψύχεται και θερμαίνεται πιο αργά από τη ξηρά, με αποτέλεσμα λιγότερες ακραίες θερμοκρασίες.

Ακόμη και όταν ο Αρκτικός Ωκεανός καλύπτεται με πάγο, η σχετικά ζεστή θερμοκρασία των υδάτων του έχει περιοριστική επίδραση στο κλίμα, βοηθώντας την Αρκτική να παραμείνει θερμότερη από την Ανταρκτική.

Επιπλέον, ενώ η Αρκτική βρίσκεται στη στάθμη της θάλασσας, η Ανταρκτική είναι η υψηλότερη ήπειρος, με μέσο υψόμετρο περίπου 2.300 μέτρα. Όσο πιο ψηλά ανεβαίνει κανείς τόσο πιο κρύο κάνει.

Ποιος πόλος έχει περισσότερο πάγο;

Τόσο στον Βόρειο όσο και στον Νότιο Πόλο, ο πάγος ποικίλλει κατά τη διάρκεια του έτους. Μεγαλώνει τους σκοτεινούς χειμώνες και λιώνει με το πρώτο φως του ήλιου.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της διαφοροποίησης στην κάλυψη του πάγου τόσο στον Βόρειο όσο και στο Νότιο Πόλο, οφείλεται στον θαλάσσιο πάγο που επιπλέει. Μεγαλώνει και λιώνει πάνω από τον ωκεανό.

Που έχει πιο πολύ κρύο στον Βόρειος ή στο Νότιο Πόλο;

Δεδομένου ότι η Αρκτική περιβάλλεται σχεδόν από ξηρά, ο θαλάσσιος πάγος που σχηματίζεται εκεί δεν κινείτε τόσο όσο ο θαλάσσιος πάγος στην Ανταρκτική.

Ως εκ τούτου, οι θαλάσσιοι πάγοι της Αρκτικής είναι πιο πιθανό να συγκλίνουν, και να δημιουργήσουν πάγους πάχος 2 έως 3 μέτρα, σε σύγκριση με τον θαλάσσιο πάγο της Ανταρκτικής, που είναι περίπου 1 έως 2 μέτρα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Νότιος Πόλος έχει περισσότερο συνολικό πάγο από τον Βόρειο Πόλο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο Νότιος Πόλος φιλοξενεί πάγο και στην ξηρά εκτός από τον θαλάσσιο πάγο.

Το στρώμα πάγου στην Ανταρκτική έχει πάχος έως και 4,8 χιλιόμετρα, και καλύπτει περίπου 13,7 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα. Συνολικά, η Ανταρκτική έχει περίπου το 90% του συνόλου των πάγων της γης.

Έρευνες σχετικά με την ποσότητα του πάγου στους πόλους αποκάλυψαν ότι τόσο το πάχος όσο και η έκταση τους, έχουν μειωθεί δραματικά τα τελευταία 30 χρόνια. Οι πάγοι της Αρκτικής και της Γροιλανδίας μειώνονται γρήγορα κυρίως λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Σχετικά Άρθρα

Ανταρκτική : Η πιο κρύα και ξηρότερη ήπειρος της Γης
Ανταρκτική : Η πιο κρύα και ξηρότερη ήπειρος της Γης
Γιατί ο αέρας γίνεται πιο κρύος όσο ψηλότερα ανεβαίνει
Γιατί ο αέρας γίνεται πιο κρύος όσο ψηλότερα ανεβαίνει;
Σαχάρα : Η μεγαλύτερη και πιο ζεστή έρημος της Γης συνεχώς μεγαλώνει
Σαχάρα : Η μεγαλύτερη και πιο ζεστή έρημος της Γης συνεχώς μεγαλώνει