Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Πόσοι πλανήτες σαν την Γη υπάρχουν στον Γαλαξία μας;

  • από
Πόσοι πλανήτες σαν την Γη υπάρχουν στον Γαλαξία μας;

Η Γη σίγουρα είναι ένας μοναδικός πλανήτης, σε σχέση με τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Ωστόσο, όταν εξετάζουμε τον τεράστιο αριθμό των πλανητών στον γαλαξία μας, μπορεί να μην είναι και τόσο μοναδικός όσο τον αντιλαμβανόμαστε.

Το 1997, οι αστρονόμοι επιβεβαίωσαν την ύπαρξη του πρώτου πλανήτη που ανακαλύφθηκε γύρω από ένα άλλο αστέρι. Από τότε, οι αστρονόμοι έχουν επιβεβαιώσει την ύπαρξη χιλιάδων άλλων εξωπλανητών.

Τώρα οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι οι πλανήτες αποτελούν φυσικό τμήμα του σχηματισμού των άστρων, και κάθε αστέρι πιθανότατα συνοδεύεται από έναν ή περισσότερους πλανήτες.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους πλανήτες ενδεχομένως να είναι πολύ διαφορετικοί από τη Γη. Ωστόσο οι αστρονόμοι εκτιμούν ότι ίσως υπάρχουν δισεκατομμύρια πλανήτες σαν τη Γη, που θα μπορούσαν ενδεχομένως να υποστηρίξουν ζωή. Πόσοι πλανήτες που μοιάζουν με τη Γη υπάρχουν στον γαλαξία μας;

Εύρεση πλανητών που μοιάζουν με τη Γη

Μέχρι στιγμής χρησιμοποιούνται δύο μέθοδοι για την εύρεση πλανητών γύρω από άλλα αστέρια: Η μέθοδος της ακτινικής ταχύτητας, και η μέθοδος διέλευσης.

Η πρώτη μέθοδος βασίζεται στην παρατήρηση της βαρυτικής επιρροής μεταξύ ενός άστρου και ενός πλανήτη. Μετρώντας την κίνηση ενός αστεριού, οι αστρονόμοι μπορούν να προσδιορίσουν εάν ένας πλανήτης ασκεί έλξη ή όχι στο άστρο.

Στην δεύτερη μέθοδο, οι αστρονόμοι μπορούν να παρατηρήσουν την περιοδική εξασθένιση της φωτεινότητας ενός αστέρα που προκαλείται από έναν εξωπλανήτη που περνάει ανάμεσα στο αστέρι και τη Γη.

Αυτές οι μέθοδοι έχουν αποδειχθεί πολύ αξιόπιστες στην εύρεση πλανητών, ωστόσο έχουν κάποια μειονεκτήματα. Μεγαλύτεροι πλανήτες με μεγαλύτερη μάζα είναι πιο εύκολο να ανιχνευθούν, και έτσι αναπόφευκτα αποτελούν την πλειοψηφία των γνωστών πλανητών.

Οι περισσότεροι πλανήτες που βρέθηκαν γύρω από άλλα αστέρια, έχουν εντοπιστεί με το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler της NASA. Το Kepler χρησιμοποιεί τη μέθοδο διέλευσης για την ανίχνευση πλανητών και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του, επιβεβαίωσε πάνω από 4.000 πλανήτες.

Τα δεδομένα από το Kepler υποδηλώνουν ότι ο πιο κοινός τύπος πλανήτη στον Γαλαξία μας είναι οι λεγόμενες Υπερ-Γαίες, είτε οι Μίνι-Ποσειδώνες. Αυτό είναι αρκετά υποσχόμενο, καθώς είναι πιθανό οι Υπερ-Γαίες να γίνουν κατοικήσιμη.

Πόσοι πλανήτες που μοιάζουν με τη Γη έχουν βρεθεί;

Πόσοι πλανήτες σαν την Γη υπάρχουν στον Γαλαξία μας;

Είναι σημαντικό να ορίσουμε τι εννοούμε πλανήτες που μοιάζουν με τη Γη. Ένας πλανήτης που μοιάζει με τη Γη δεν είναι απαραίτητα να είναι κατοικήσιμος. Αντίθετα, είναι ένας πλανήτης που έχει μέγεθος, μάζα και σύνθεση παρόμοια με τον πλανήτη μας.

Επιπλέον, πρέπει να βρίσκεται εντός της κατοικήσιμης ζώνης του άστρου του, καθώς η Γη βρίσκεται κοντά στη κατοικήσιμης ζώνης του ήλιου. Δεδομένου ότι η Γη είναι ο μόνος πλανήτης που γνωρίζουμε ότι έχει ζωή, είναι λογικό να αναζητούμε παρόμοιους πλανήτες κοντά σε άλλα άστρα.

Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει 55 πλανήτες που θα μπορούσαν να μοιάζουν με τη Γη. Σε σύγκριση με τους άνω των 4.000 γνωστούς πλανήτες, οι 55 φαίνονται λίγοι. Οι πλανήτες που μοιάζουν με τη Γη δεν είναι τόσο συνηθισμένοι όσο άλλοι τύποι πλανητών, καθώς πρέπει να πληρούνται πάρα πολλές προϋποθέσεις για να υφίστανται.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει μόνο ένα μικρό τμήμα του αριθμού των άστρων στον Γαλαξία μας.

Οι πλανήτες που μοιάζουν με τη Γη μπορεί να μην είναι τόσο συνηθισμένοι όσο άλλοι πλανήτες, αλλά ο τεράστιος αριθμός των άστρων στον Γαλαξία μας υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός δυνητικά κατοικήσιμων πλανητών.

Με βάση τα δεδομένα από το Kepler και άλλα τηλεσκόπια, οι αστρονόμοι εκτιμούν ότι ο Γαλαξίας μας θα μπορούσε να φιλόξενή από 300 εκατομμύρια έως και πάνω από 40 δισεκατομμύρια πλανήτες σαν τη Γη.

Ακόμα κι αν ένας μόνο μικρός αριθμός αυτών των πλανητών ανέπτυξε τις απαραίτητες συνθήκες για την ύπαρξη ζωής, θα εξακολουθούσαν να υπάρχουν εκατομμύρια πλανήτες μόνο στον γαλαξία μας που θα μπορούσαν να φιλοξενούν ζωή.

Πέρα από τον γαλαξία μας

Ένα άλλο ενδιαφέρον γεγονός που πρέπει να σημειωθεί, είναι ότι αυτά τα δεδομένα αντιπροσωπεύουν μόνο όσα γνωρίζουμε για τον Γαλαξία μας.

Το σύμπαν φιλοξενεί περίπου 200 δισεκατομμύρια γαλαξίες, οι περισσότεροι από τους οποίους περιέχουν εκατό δισεκατομμύρια αστέρια ή και περισσότερα.

Εάν ο αριθμός των δυνητικά όμοιων με τη Γη πλανητών στον γαλαξία μας ισχύει για άλλους γαλαξίες, σημαίνει ότι το σύμπαν θα μπορούσε να φιλοξενήσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια έως και τρισεκατομμύρια δυνητικά κατοικήσιμους πλανήτες.

Σχετικά Άρθρα

Οι πιο ζεστοί και κρύοι πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα
Οι πιο ζεστοί και κρύοι πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα
Είναι ο εξωπλανήτης Kepler-452b μια δεύτερη Γη;
Είναι ο εξωπλανήτης Kepler-452b μια δεύτερη Γη;
Kepler-62f : Ένας πλανήτης που μπορεί να φιλοξενεί ζωή
Kepler-62f : Ένας πλανήτης που μπορεί να φιλοξενεί ζωή