Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Kepler-62f : Ένας πλανήτης που μπορεί να φιλοξενεί ζωή

  • από
Kepler-62f : Ένας πλανήτης που μπορεί να φιλοξενεί ζωή

Ο πλανήτη Kepler-62f ενδεχόμενος να μοιάζει με τη Γη, απέχει από εμάς περίπου 1.200 έτη φωτός, και ενδεχομένως να φιλοξενεί ζωή.

Ο πλανήτης είναι κατά 40% μεγαλύτερος από τη Γη, και βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι που είναι κάπως πιο «δροσερό» και μικρότερο από τον Ήλιο μας. Ανακάλυψαν ότι υπάρχουν πολλαπλές ατμοσφαιρικές συνθέσεις στον πλανήτη που του επιτρέπουν να είναι ζεστός και να έχει νερό. Ο πλανήτης ανακοινώθηκε το 2013 ως μέρος μιας ευρύτερης ανακάλυψης, επτά εξωπλανητών γύρω από τα αστέρια Kepler-62 και Kepler-69

Μια άλλη αξιοσημείωτη ανακάλυψη ήταν ο Kepler-62e, ο οποίος είναι επίσης κοντά στο μέγεθος της Γης και ίσως έχει ζωή.

Μια μελέτη προσομοιώσεις των Kepler-62e και Kepler-62f πρότεινε ότι οι πλανήτες πιθανότατα θα είχαν νερό, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ζωή πολύ διαφορετική από τη δική μας.

Τρεις Θεωρίες για τη ζωή στον Kepler-62f

Υπάρχουν πιθανά σενάρια για τις ατμοσφαιρικές συνθήκες που επικρατούν και θα μπορούσαν να κάνουν τον πλανήτη ικανό να υποστηρίζει ζωή. Δημιούργησαν προσομοιώσεις του πλανήτη που βασίζονται σε τρία διαφορετικά σενάρια περιβαλλοντικών συνθηκών.

Το πρώτο θέλει τον Kepler-62f να έχει την ατμόσφαιρα της Γης ή και μεγαλύτερη.

Το δεύτερο ότι υπάρχει διοξείδιο του άνθρακα CO2 στα επίπεδα της Γης ή μέχρι και 2.500 φορές παραπάνω.  

Το τρίτο θέλει τον πλανήτη να παρουσιάζει διαφορετική μορφολογία ανάλογα με την τροχιά του.

Αυτό που θεωρούν πιθανότερο είναι ότι βρίσκεται σε τροχιά, έχει διοξείδιο του άνθρακα, και κινείται γύρω από ένα αστέρι που έχει θερμότητα.

Ωστόσο ο Kepler-62f είναι ο πιο μακρινός πλανήτης στο σύστημά του. Απαιτεί αρκετά σύννεφα για να «μονώσει» τον πλανήτη και να κρατήσει το νερό λιγότερο παγωμένο. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, το νερό θα ήταν πιθανόν εκεί σε αφθονία. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι και η Γη κάποτε ξεκίνησε σε ένα υδάτινο περιβάλλον.

Εάν ο πλανήτης δεν διαθέτει “μηχανισμό” δημιουργίας διοξειδίου του άνθρακα, αλλά τα επίπεδα διοξειδίου είναι παρόμοια με της Γης, μπορεί ακόμα και έτσι να δημιουργηθεί πάγος, συνεπώς νερό και ζωή.

Ο Kepler-62f ανακαλύφθηκε με το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler, ένα τηλεσκόπιο που ανακάλυψε χιλιάδες εξωπλανήτες από το 2009 που ξεκίνησε.