Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Γιατί μερικοί άνθρωποι βλέπουν Φαντάσματα

  • από
Γιατί μερικοί άνθρωποι βλέπουν Φαντάσματα

Τα Φαντάσματα τα βλέπουν συνήθως άνθρωποι που έχουν απομονωθεί σε ένα ακραίο ή ασυνήθιστο περιβάλλον σε συνδυασμό με υψηλά επίπεδα άγχους.

Αυτά τα άτομα έχουν την αντίληψη ή την αίσθηση ότι ένα άλλο πρόσωπο είναι εκεί για να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν μια δύσκολη κατάσταση.

Οι ψυχολόγοι το αναφέρουν ως την «αίσθηση της παρουσίας»

Η ζωντάνια της παρουσίας μπορεί να κυμαίνεται από ένα αόριστο συναίσθημα παρακολούθησης, ως μια αντιληπτή οντότητα  «φαινομενικά» με σάρκας και οστά. Αυτή η οντότητα μπορεί να είναι ο Θεός, ένα πνεύμα, ή κάποιος συγγενής, πρόσωπα γνωστά στον παρατηρητή.

Πώς ερμηνεύεται η εμφάνιση μιας παρουσίας (Φαντάσματα)

Πιθανές εξηγήσεις για την εμφάνιση μιας παρουσίας (Φαντάσματα) είναι το περιβάλλον η ατμόσφαιρα, οι αλλοιωμένες αισθήσεις και η κατάσταση της συνείδησης. Το άγχος η έλλειψη οξυγόνου και η συσσώρευση ορμονών Μεταβάλλουν την βιοχημεία του εγκεφάλου.

Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Όλαφ Μπλάνκε (Olaf Blanke) της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λοζάνης (EFPL). Αποδεικνύει ότι η ακριβής διέγερση συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου, μπορεί να σταματήσει τους ανθρώπους να αισθάνονται την «παρουσία» μιας φανταστικής οντότητας.

Ο ψυχολόγος Πήτερ Σουένφελντ (Peter Suedfeld) πιστεύει ότι υπό αυτές τις συνθήκες, με τη διέγερση συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου το διανοητικό επίπεδο αλλάζει, και μπορεί να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο στο μέλλον.

Ο Σουένφελντ πρότεινε να περνάμε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μας σε εξωτερικούς χώρους. Να λαμβάνουμε ερεθίσματα από τη φύση να παρακολουθούμε και να επεξεργαζόμαστε τον φυσικό κόσμο που μας περιβάλλει. Η έλλειψη αλλαγής στο περιβάλλον μπορεί να μας αναγκάσει να επικεντρωθούμε περισσότερο μέσα στους εαυτούς μας, τους οποίους οι περισσότεροι από εμάς πολύ λίγο γνωρίζουμε.

Μια μελέτη από τον Kirsten Barnes και Nicholas Gibson το (2013) που διερεύνησαν τις διαφορές μεταξύ των ατόμων που δεν είχαν ποτέ μια παραφυσική εμπειρία και εκείνων που είχαν. Επιβεβαίωσαν ότι οι εμπειρίες με υπερφυσικά φαινόμενα είναι πιθανότερο να εμφανιστούν σε απειλητικά ή διφορούμενα περιβάλλοντα.

Όπως και ότι εκείνοι που είχαν παραφυσικές εμπειρίες είχαν απορροφηθεί βαθιά από την υποκειμενική εμπειρία κάποιου.

Πιθανότατα, η εμπειρία της «αίσθηση της παρουσίας» είναι το αποτέλεσμα πολλών από αυτούς τους παράγοντες που αλληλεπιδρούν ταυτόχρονα.

Ιστορικές αναφορές από ανθρώπους που βίωσαν τέτοια φαινόμενα

Ορισμένες από τις πιο συναρπαστικές περιγραφές προέρχονται από μοναχούς και ναυτικούς που έχουν βιώσει παραισθήσεις και εμπειρίες ακόμα και έξω από το σώμα τους.

Ένα διάσημο περιστατικό είναι αυτό του θαλασσοπόρου Τζόσουα Σλόκουμ (Joshua Slocum) ο πρώτος άνθρωπος που περιπλανιόταν στη θάλασσα μόνος του. Ορκίστηκε ότι είδε και μίλησε με τον κυβερνήτης του πλοίου, του Χριστόφορου Κολόμβου (Christopher Columbus) το La Pinta. Και ότι οδήγησε το σκάφος του μέσα από την κακοκαιρία καθώς ο Σλόκουμ αρρώστησε με τροφική δηλητηρίαση.

Πολλά εντυπωσιακά παραδείγματα τέτοιων εμφανίσεων που αναφέρθηκαν από ναυτικούς και ορειβάτες εξερευνητές σε πολικά περιβάλλοντα, περιγράφονται σε ένα άρθρο του 1987 (Η αίσθηση της παρουσίας σε ασυνήθιστα περιβάλλοντα) των Suedfeld και Mocellin.

Αυτές περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενες αναφορές από ορειβάτες του Έβερεστ που εγκλωβίστηκαν στο χιόνι και αισθάνθηκαν μια παρουσία που βρισκόταν μερικά βήματα μπροστά τους και τους οδηγούσε στο να μπορέσουν να κατέβουν. Όπως και από επιζώντες πλοίων που βυθίζονταν.

Αν και οι παρουσίες (Φαντάσματα) αναφέρονται συχνότερα από ανθρώπους σε περίεργα ή επικίνδυνα μέρη. Δεν είναι παράλογο που τέτοιες εμπειρίες μπορούν να συμβούν σε πιο κοινότυπα περιβάλλοντα.

Για παράδειγμα οι άνθρωποι που έχουν χάσει ένα αγαπημένο πρόσωπο από το οποίο εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό, μπορεί να κλειστούν στον εαυτό τους. Να αποκοπούν από οποιαδήποτε κοινωνική επαφή με άλλους ανθρώπους, σπάνια να βγαίνουν από τα σπίτια τους.

Η μοναξιά και η απομόνωση σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα στρες, θα μπορούσαν πολύ καλά να παράγουν τις ίδιες βιολογικές συνθήκες, και να προκαλέσουν μια «επίσκεψη» από τον πρόσφατα εκλιπών.

Μελέτες δείχνουν ότι σχεδόν οι μισές των χήρων ηλικιωμένων εμφανίζουν ψευδαισθήσεις του αποθανόντος συζύγου, και οι επικοινωνίες μετά το θάνατο φαίνεται να είναι ένας υγιής μηχανισμός αντιμετώπισης ως μέρος της διαδικασίας του πένθους.

Αναφορές από διάφορες θρησκείες

Γιατί μερικοί άνθρωποι βλέπουν Φαντάσματα

Το φαινόμενο της «αίσθηση της παρουσίας» (Φαντάσματα) μπορεί να οφείλεται και σε ορισμένες θρησκευτικές εμπειρίες. Τέτοια φαινόμενα συμβαίνουν συχνά μετά από εκτεταμένες περιόδους διαλογισμού.

Θρησκευτικές προσωπικότητες όπως ο Μωυσής, ο Ιησούς και ο Μωάμεθ όλοι συναντήθηκαν με υπερφυσικά όντα κατά την περιπλάνηση τους στην έρημο.

Πράγματι, η νηστεία, ο παρατεταμένος διαλογισμός και η διέγερση του σώματος μέσω της κούρασης, αποτελούν μέρος των περισσότερων θρησκειών. Άνθρωποι που ζούνε κάτω από μια περίοδο απομόνωσης και σε ασυνήθιστα περιβάλλοντα.

Η μεταβολή της συνείδησης μπορεί να είναι ένα σημαντικό μέρος τέτοιων εμπειριών, καθώς και σωματικές κακουχίες ή ακόμη και βασανιστήρια.

Τέτοιες τελετουργίες ορισμένες φορές αναφερόμενες ως αναζητήσεις οραμάτων ή αναζητήσεις πνευμάτων. Οι αναζητούντες ελπίζουν να συναντήσουν ένα πνεύμα ή ένα ον που θα τους παρέχει καθοδήγηση και συμβουλές. Αυτές οι αναζητήσεις «πνεύματος» περιλαμβάνουν μοναξιά σε σκληρά περιβάλλοντα. Έντονους ήχους, φωνές εφίδρωση ή χορό ακόμα λιμοκτονία, δίψα και αϋπνία. Μεταβάλουν τα επίπεδα διέγερσης ώστε να έχουν μιας συνάντησης με ένα πνεύμα.

Η αίσθηση της παρουσίας (Φαντάσματα) είναι μια πραγματική εμπειρία για εκείνους τους ανθρώπους που την έχουν βιώσει, και μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να τους πείσει κάποιος ότι είναι κάτι άλλο από αυτό που πιστεύουν ότι είναι.

Υπάρχουν μόνο τρεις πιθανότητες:

1 – Το γεγονός συνέβη πραγματικά ακριβώς όπως αναφέρει το άτομο.

2 – Το άτομο πιστεύει πραγματικά ότι το γεγονός έχει συμβεί, αλλά δεν έχει.

3 – Το άτομο κατασκευάζει μια ιστορία για κάποιο λόγο.

Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι να αξιολογήσουμε τη σχετική πιθανότητα καθεμιάς από αυτές τις επιλογές και να επιλέξουμε εκείνη που φαίνεται πιο πιθανή.