Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Τι χαρακτηριστικά έχει ο αποφασιστικός άνθρωπος;

  • από
Τι χαρακτηριστικά έχει ο αποφασιστικός άνθρωπος;

Ιδανικός άνθρωπος θεωρείται ο αποφασιστικός άνθρωπος, εκείνος δηλαδή που συλλαμβάνει ξεκάθαρα μία ιδέα ένα σκοπό.

Ο αποφασιστικός άνθρωπος θέτει με ακρίβεια τους στόχους του και προχωράει στις πράξεις του χωρίς να επηρεάζεται από το περιβάλλον του. Όπως και από τις δυσκολίες που παρουσιάζονται στο δρόμο του.

Επειδή όμως οι χαρακτήρες αυτοί δεν μεταβάλουν την απόφαση που έχουν πάρει αλλά ούτε ακόμα και την εκτέλεσή της, ακόμη και όταν μεταγενέστερες σκέψεις οι περιστάσεις επιβάλλουν την αναθεώρηση της.(Εγκατάλειψη ορισμένων στόχων η τροποποίηση του σκοπού)

Ο αποφασιστικός άνθρωπος διατρέχει συχνά ένα σημαντικό κίνδυνο.

Να φτάσει στο αποτέλεσμα που επιδιώκει με περισσότερες ζημιές παρά οφέλη. Στον ίδιο κίνδυνο βρίσκεται εκτεθειμένος και ο άνθρωπος των αρχών

Αυτός δηλαδή που αποφασίζει και πράττει χωρίς να παρεκκλίνει από τους κανόνες που έχει καθιερώσει στη ζωή του. Η πειθαρχία του στις αυστηρές αρχές είναι αξιοθαύμαστη. Η επιμονή του όμως να τις τηρήσει σχολαστικά και ευλαβικά είναι μειονέκτημα. Δεν τον αφήνει να εκτίμηση και να αντιμετωπίσει σωστά τις ιδιόρρυθμες περιπτώσεις.

Οι ψυχικές δυσκολίες που έχει ένας αναποφάσιστος άνθρωπος

Από την άλλη τώρα διαφορετικές είναι οι ψυχικές δυσκολίες των αναποφάσιστων  ανθρώπων. Τέτοιοι είναι όσοι γίνονται έρμαια των έμφυτων τάσεων η των παθών τους. Των συνηθειών τους και δεν έχουν πια την δύναμη να ελευθερωθούν από το ζυγό τους.

Από την άλλη ο αποφασιστικός άνθρωπος ο εύκολος στις αποφάσεις του που χωρίς πολλή σκέψη και δισταγμούς ακολουθεί την πρώτη έμπνευση που έχει ή επιθυμία. Με όση αποφασιστικότητα τρέπεται προς μία κατεύθυνση με άλλη τόση ευκολία την εγκαταλείπουν για να πάρει μία άλλη.

Οι άνθρωποι που είναι αναποφάσιστοι, δεν ξέρουν τι θέλουν δεν μπορούν να θέσουν ξεκάθαρα τους Σκοπούς τους. Ταλαντεύονται ανάμεσα σε πολλές και ποικίλες επιδιώξεις αλλάζοντας διαρκώς πρόγραμμα και τρόπους ενέργειας.

Εκείνοι που ξέρουν τι θέλουν αλλά επειδή αναλύουν πολύ τα ενδεχόμενα, η αναλύουν τις δυσκολίες. Δεν μπορούν να καθορίσουν τελικά τους στόχους τους και από την αμηχανία τους δεν καταλήγουν σε καμία απόφαση.