Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Project A119 : Το μυστικό σχέδιο των ΗΠΑ για τη Σελήνη

  • από
Project A119 : Το μυστικό σχέδιο των ΗΠΑ για τη Σελήνη

Το Project A119 ήταν ένα απόρρητο σχέδιο των ΗΠΑ να ανατινάξουν τη Σελήνη που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Αλλά όσο περίεργο και αν ακούγεται είναι πέρα για πέρα αληθινό.  

Κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου οι Ηνωμένες Πολιτείες και η πρώην Σοβιετική Ένωση έδιναν μάχη για το ποιος θα επικράτησή στο διάστημα. Το 1957 η επιτυχείς εκτόξευση του Σπούτνικ 1 (Sputnik 1) έδωσε τη πρωτιά στην Σοβιετική Ένωση, αφήνοντας ένα βήμα πίσω τους Αμερικάνους.

Το 1949 άρχισαν οι πρώτες μελέτες για τις επιπτώσεις των πυρηνικών εκρήξεων στο περιβάλλον. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι ΗΠΑ είχαν ήδη προβεί σε πυρηνικές δοκιμές σε απομακρυσμένες τοποθεσίες.

Το σχέδιο Τέλερ

Το 1957 ο Ουγγροαμερικανός πυρηνικός φυσικός Έντουαρντ Τέλερ (Edward Teller), «ο πατέρας της βόμβας υδρογόνου», πρότεινε μία πυρηνική δοκιμή στο διάστημα. Το σχέδιο του Τέλερ ήταν να πυροδοτήσει τουλάχιστον μία βόμβα στη Σελήνη, για να δουν τι επιπτώσεις θε έχει στην επιφάνεια της σελήνης.

Μετά από μερικούς μήνες η ηδέα του Τέλερ άρχισε να βρίσκει και άλλους υποστηρικτές. Ο ένας λόγος ήταν η επιστημονική βάση της, και ο άλλος επειδή τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Ρωσία είχε σχεδιάσει να κάνει το ίδιο πράγμα.

Το 1958, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ συγκέντρωσε μια ομάδα από επιστήμονες για να βρούνε τον τρόπο να υλοποιηθεί το σχέδιο αυτό. Οι ερευνητές πίστευαν ότι μια έκρηξη στην επιφάνεια της Σελήνης, που θα γινόταν ορατή από τη Γη, θα ήταν μια προφανή επίδειξη δύναμης στους Σοβιετικούς, και θα ξανά επαναπροσδιόριζε τη θέση των ΗΠΑ στην κυριαρχία του διαστήματος.

Εκτός αυτού οι επιστήμονες θα μπορούσαν να μελετήσουν το έδαφος της σελήνης μετά την έκρηξη, αν τα κατάφεραν ποτέ να πατήσουν το πόδι τους. Πράγμα που συνέβη λίγα χρόνια μετά.

Στο μυστικό σχέδιο Project A119 επικεφαλής ανέλαβε ο φυσικός Λέοναρντ Ράιφερ (Leonard Reiffel) όπου ηγήθηκε μιας μικρής ομάδας επιστημόνων. Ένα από τα μέλη του ήταν ο αστρονόμος και αστροφυσικός Καρλ Σέιγκαν (Carl Sagan). Σύμφωνα με την ομάδα, η δοκιμή θα ήταν εφικτό να πραγματοποιηθεί ένα χρόνο αργότερα το 1959.

Το τέλος του Project A119

Τον Ιανουάριο του 1959, οι ΗΠΑ έβαλαν τέλος στο Project A119. Ο κύριος λόγος ήταν η αρνητική δημοσιότητα που θα μπορούσε να είχε ένα τέτοιο εγχείρημα. Όπως και ο φόβος ότι ο πύραυλος θα μπορούσε να χάσει εντελώς το στόχο του τη Σελήνη, και να  επιστρέψει ανεξέλεγκτα σε κάποια άγνωστη τοποθεσία στη Γη.

Αντ’ αυτού, αποφάσισαν να βάλουν τα κεφάλαια και την αφοσίωση τους σε μια επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη. Η οποία συνέβη μία δεκαετία αργότερα και ολοκλήρωσε τον διαστημικό αγώνα με νίκη της Αμερικής.

Μετά την ακύρωση του Project A119, αλλά και πριν από την προσσελήνωση επικράτησαν οι ψυχραιμότερες φωνές.

Το Κογκρέσο πέρασε δύο νομοσχέδια για να αποτρέψει τέτοιου είδους σχέδια στο μέλλον. Το πρώτο ήταν η Συνθήκη για την Μερική Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών το 1963. Το 1967 πέρασε ένα άλλο νομοσχέδιο, τη Συνθήκη για το Διάστημα, το οποίο αποσκοπούσε στη μείωση αυτής της επιθετικής συμπεριφοράς.

Την αποκάλυψη για το μυστικό σχέδιο Project A119 την έκανε Λέοναρντ Ράιφελ το 2000. Η αμερικανική κυβέρνηση δεν παραδέχτηκε ποτέ την εμπλοκή της στο συγκεκριμένο σχέδιο.

Σχετικά Άρθρα

Θεωρίες Συνωμοσίας : Είναι Αλήθεια ή Ψέματα;
Θεωρίες συνωμοσίας : Είναι αλήθεια ή ψέματα;
Καναδάς:Μυστηριώδες βουητό τρομάζει ανθρώπους και ζώα
Καναδάς : Μυστηριώδες βουητό τρομάζει ανθρώπους και ζώα
Έχει η πανσέληνος αρνητική επίδραση στον άνθρωπο;
Έχει η πανσέληνος αρνητική επίδραση στον άνθρωπο;