Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Γιατί τα σκυλιά τρώνε το χορτάρι;

  • από
Γιατί τα σκυλιά τρώνε το χορτάρι

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων έχουν δει τους σκύλους τους να σκαλίζουν το γρασίδι και να τρώνε το χορτάρι. Υπάρχουν κάποιες θεωρίες που εξηγούν αυτή η φαινομενικά παράξενη συμπεριφορά, αν και καμία απάντηση δεν είναι οριστική. Η πιο συνηθισμένη εξήγηση στο γιατί τα σκυλιά τρώνε χορτάρι, είναι ότι τα βοηθά να καθαρίσει ο οργανισμός τους, λειτουργώντας σαν καθαρτική ουσία.

Όπως οι άνθρωποι έτσι και τα σκυλιά υποφέρουν από γαστρεντερικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου και του στομάχου, ναυτία, φούσκωμα, και ασθένειες από παθογόνα μικρόβια.

Εάν ένα σκυλί αντιμετωπίζει ένα από αυτά τα προβλήματα, ίσως να το δείτε να θέλει μανιωδώς να βγει έξω από το σπίτι. Μόλις βγει θα τρέξει σε οποιοδήποτε χορτάρι αρχίζοντας να το τρώει συνήθως με μεγάλες δαγκωματιές, και συχνά να καταπίνει αμάσητα ολόκληρα φυτά.

Το χορτάρι προκαλεί γαστρικό ερεθισμό που οδηγεί σε έμετο, βοηθώντας το σκυλί να αισθάνεται καλύτερα μετά από αυτό.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Applied Animal Behavior Science, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ενώ η κατανάλωση χόρτου δεν οδηγούσε πάντα σε έμετο, τα σκυλιά που έμοιαζαν άρρωστα πριν φάνε χόρτο είχαν περισσότερες πιθανότητες να κάνουν εμετό, από τα σκυλιά που δεν τρώγανε. 

Μια άλλη θεωρία θέλει τα σκυλιά να τρώνε το χορτάρι απλά επειδή τους αρέσει.

Σε αυτήν τη περιπτώσεις ένα σκυλί φαίνεται να ψάχνει ένα συγκεκριμένο είδος φυτού, αντί να τρώει οποιουδήποτε χόρτο βρεθεί μπροστά του. Αφού εντοπίσει το σωστό χορτάρι θα χαλαρώσει και θα το φάει ήρεμα.

Σε αυτό το σενάριο ο σκύλος μπορεί να αναζητά χόρτα για να πάρει πρόσθετες θρεπτικές ουσίες που μπορεί να μην έχει στην κανονική διατροφή του. Όπως φυτικές ίνες, μέταλλα ή πεπτικά ένζυμα.

Σε μια μελέτη του 2007 που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο της Κτηνιατρικής Ιατρικής στις ΗΠΑ. Ανέφερε ότι η αλλαγή στη διατροφή με υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, σταμάτησε σε ένα σκυλί ράτσας κανίς να τρώει το χορτάρι.

Τα άγρια ζώα όπως οι λύκοι είναι γνωστό ότι τρώνε συχνά το χορτάρι, υποδηλώνοντας ότι η συμπεριφορά των σκύλων για το χορτάρι είναι έμφυτη και απολύτως φυσιολογική.

Σχετικά Άρθρα

Σκαθάρι που προσανατολίζεται με το φως της Σελήνης
Σκαθάρι που προσανατολίζεται με το φως της Σελήνης
Τα δελφίνια κοιμούνται με το ένα ημισφαίριο του εγκεφάλου σε εγρήγορση
Τα δελφίνια κοιμούνται με το ένα ημισφαίριο του εγκεφάλου σε εγρήγορση
Πώς εξαφανίστηκαν όλοι οι δεινόσαυροι από τη Γη;
Πώς εξαφανίστηκαν όλοι οι δεινόσαυροι από τη Γη;