Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Ο νόμος της έλξης : Θα σας δώσει το σύμπαν αυτό που θέλετε;

  • από
Ο νόμος της έλξης : Θα σας δώσει το σύμπαν αυτό που θέλετε;

Ο νόμος της έλξης είναι η πεποίθηση ότι το σύμπαν δημιουργεί και σας παρέχει αυτό στο οποίο εστιάζονται οι σκέψεις σας. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι ένας παγκόσμιος νόμος όπου το «Το ίδιο προσελκύει πάντα το ίδιο»

Τα αποτελέσματα των θετικών σκέψεων θα έχουν πάντα θετικές συνέπειες. Το ίδιο ισχύει και για τις αρνητικές σκέψεις. Θα έχουν πάντα αρνητικά αποτελέσματα.

Παράδειγμα: Με το να σκέφτεστε ότι είστε πλούσιοι ή ότι πρόκειται να γίνετε πλούσιοι, αυτό θα σας αποφέρει περισσότερα χρήματα. Αγωνιώντας για το πώς θα πληρώσετε τους λογαριασμούς σας, θα δημιουργηθούν απλώς περισσότεροι λογαριασμοί και χρέη.

Ο νόμος της έλξης δεν είναι απλώς μια τάση ποπ κουλτούρας που πολλαπλασιάζεται από βιβλία όπως το “Σκέψου και πλούτισε” ή το “Το μυστικό”

Έχει κάποια ιστορική βάση στη Νέα Σκέψη. Ένα μεταφυσικό-θρησκευτικό κίνημα του 19ου αιώνα, στο οποίο οι άνθρωποι πίστευαν ότι η σκέψη εάν διοχετευθεί σωστά, θα μπορούσε να αποφέρει εκπληκτικές αλλαγές στη ζωή των ανθρώπων.

Πώς ξεκίνησε ο νόμος της έλξης;

Η Νέα σκέψη ξεκίνησε από έναν ωρολογοποιό και εφευρέτη τον Φινέας Πάρκχερστ Κουίμπι (Phineas Parkhurst Quimby), το 1847 περίπου. Ο Κουίμπι εκείνη την εποχή έπασχε από μια σοβαρή μορφή φυματίωσης. Όταν οι θεραπείες που του έκαναν οι γιατροί του απέτυχαν να τον θεραπεύσουν, άρχισε να εξερευνά εναλλακτικές επιλογές χρησιμοποιώντας δικές του πρακτικές.

Ο Κουίμπι πίστευε ότι η βασική αιτία των σωματικών ασθενειών πηγάζουν από τον τρόπο που σκέφτεται ο άνθρωπος. Ισχυριζόταν πως Θεραπεύοντας το νου, θα μπορούσε να θεραπευτεί και το σώμα. Στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στον υπνωτισμός για να αποβάλει τις αρνητικές σκέψης, και τελικά ανέκαμψε από τη φυματίωση χωρίς την αγωγή του γιατρού του.

Το κίνημα της Νέας Σκέψης σιγά-σιγά έκανε την εμφάνιση του στον αμερικανικό πολιτισμό. Οι τεχνικές «θεραπείας του νου» κέρδισαν δημοτικότητα.

Ο γενικός κανόνας ήταν μια απλή ιδέα, ότι με τη σωστή καθοδήγηση, το ανθρώπινο μυαλό μπορεί να προκαλέσει κάθε είδους θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα.

Ο νόμος της έλξης παρέμεινε δημοφιλής για δεκαετίες. Αλλά η μεγάλη δημοσιότητα ήρθε το 2006, όταν η Αυστραλιανή συγγραφέας Ρόντα Μπερν (Rhonda Byrne) δημοσίευσε ένα μπεστ σέλερ με τίτλο “Το μυστικό” (έγινε επίσης ντοκιμαντέρ με τον ίδιο τίτλο)

Στο βιβλίο της η Μπερν περιγράφει με αρκετές λεπτομέρειες, πως ιστορικά πρόσωπα όπως ο Αβραάμ Λίνκολν και ο Γουίνστον Τσόρτσιλ, κατάλαβαν την δύναμη που έχει ο νόμος της έλξης και τον χρησιμοποίησαν συστηματικά στη ζωή τους.

Αλλά το “Μυστικό” της Μπερν δεν είναι και τόσο μυστικό. Εδώ και αιώνες, τόσο οι φιλόσοφοι όσο και οι απατεώνες έχουν αξιοποιήσει το νόμος της έλξης για δικό τους όφελος. Τις περισσότερες φορές αποσπώντας χρήματα από ευάλωτους ανθρώπους.

Τι ισχυρίζονται οι υποστηρικτές του νόμου της έλξης;

Ότι σκεφτόμαστε επιφέρουμε. Ο νόμος της έλξης λειτουργεί σαν μπούμερανγκ. Είμαστε όλοι ενεργειακά όντα, κατά συνέπια στέλνουμε ενεργειακά σήματα όλη μέρα κάθε μέρα. Τα στέλνουμε μέσω όσων λέμε, κάνουμε, σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε και πιστεύουμε. Η ενέργεια φέρει δονήσεις και αυτές οι δονήσεις συναντώνται με άλλες δονήσεις της ίδιας φύσης, και έτσι δημιουργούμε ή προσελκύουμε πράγματα στη ζωή μας.

Για να αποκτήσετε αυτά που θέλετε πρέπει να δημιουργείτε ισάξιες δονήσεις.

Ας πούμε ότι θέλετε περισσότερη αγάπη στη ζωή σας. Γίνετε πιο στοργικοί και γενναιόδωροι με τον εαυτό σας και με τους άλλους. Δημιουργώντας τη δόνηση της αγάπης, θα σας έρθει αυτόματα περισσότερη αγάπη στη ζωή σας.

Τι λένε οι σκεπτικιστές για το νόμο της έλξης;

Σίγουρα η θετική σκέψη είναι καλύτερη από την αρνητική σκέψη. Το να είστε στοργικοί θα μπορούσε σίγουρα να σας φέρει περισσότερη αγάπη στη ζωή σας.

Όμως, αν ληφθεί υπόψη κυριολεκτικά, είναι εύκολο να δούμε πώς ο νόμος της έλξης θα μπορούσε να έχει και μια κακή πλευρά.

Οι άνθρωποι που λιμοκτονούν σε πολλές χώρες. Η λανθασμένη σκέψη τους είναι η βασική αιτία της δυστυχίας τους. Ο πόνος τους είναι αυτο-προκαλούμενος. Τα θύματα φέρουν την ευθύνη για όλα τα κακά που τους συμβαίνουν. Είτε αυτό είναι παχυσαρκία, φτώχεια, κακοποίηση ή αρρώστιες.

Μια άλλη αρνητική πλευρά που έχει ο νόμος της έλξης, είναι ότι δεν απαιτεί καμία ενέργεια εκ μέρους των ανθρώπων. Δεν χρειάζεται να αγωνιστείτε για τους στόχους σας, αρκεί να σκέφτεστε θετικά για τους στόχους που έχετε. Στην πραγματικότητα, η προσπάθεια να δουλέψουμε προς αυτούς θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι δεν εμπιστευόμαστε το σύμπαν.

Οι ορθολογιστές υποστηρίζουν ότι ο νόμος της έλξης είναι εύκολο να εξηγηθεί μέσω της Προκατάληψης Επιβεβαίωσης. Είναι ένα πολύ γνωστό ψυχολογικό φαινόμενο στο οποίο οι άνθρωποι τείνουν να δίνουν προσοχή σε λεπτομέρειες που επιβεβαιώνουν τις προϋπάρχουσες πεποιθήσεις τους.

Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι θυμούνται τις στιγμές που οι σκέψεις τους ευθυγραμμίζονται με κάποιο αποτέλεσμα. (“Σκεφτόμουν κάποιον και εκείνη τη στιγμή με πήρε τηλέφωνο”) Και ξεχνούν τις στιγμές που δεν τους συνέβη.

Ο νόμο της έλξης παροτρύνει τους ανθρώπους να εστιάζουν την προσοχή τους μόνο στις θετικές σκέψεις, κάτι που μπορεί στην πραγματικότητα να κάνει τους ανθρώπους λιγότερο λογικούς και λιγότερο δραστήριους. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να αποφύγουν την πραγματική δράση για να αλλάξουν τη ζωή τους. 

Ακόμη και αν ο νόμο της έλξης είναι μύθος, η ίδια η δύναμη της θετικής σκέψης είναι ένα λειτουργικό εργαλείο που μπορεί να βελτιώσει τη ζωή σας με απτούς τρόπους.

Οι έρευνες δείχνουν ότι εξετάζοντας τη φωτεινότερη πλευρά των πραγμάτων και δημιουργώντας τη δική σας θετικότητα, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, κατάθλιψης και άγχους. Αλλά η ουσιαστική αλλαγή είναι πιο πιθανό να έρθει όταν παντρεύονται οι θετικές σκέψεις με κάποιο είδους δράσης.