Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Λίμνη Μαλάουι : Η λίμνη με τα περισσότερα είδη ψαριών στον κόσμο

  • από
Λίμνη Μαλάουι : Η λίμνη με τα περισσότερα είδη ψαριών στον κόσμο

Η λίμνη Μαλάουι βρίσκεται στην Αφρική, μεταξύ Μαλάουι, Μοζαμβίκης και Τανζανίας.

Η λίμνη Μαλάουι είναι η τρίτη μεγαλύτερη λίμνη της Αφρικής, και η ένατη μεγαλύτερη λίμνη στον κόσμο με βάση την έκταση της. Καλύπτει σχεδόν 29.600 τ. Χλμ.

Είναι η έκτη βαθύτερη λίμνη στον κόσμο, η δεύτερη βαθύτερη της Αφρική, και η πέμπτη μεγαλύτερη λίμνη γλυκού νερού στον κόσμο. Η λίμνη έχει τα περισσότερα είδη ψαριών από οποιαδήποτε λίμνη στον κόσμο.

Η λίμνη Μαλάουι έχει μήκος 580 χιλιόμετρα από βορρά προς νότο, και πλάτος 75 χιλιόμετρα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 468 μ. πάνω από την στάθμη της θάλασσας, και έχει μέσο βάθος 292 μ. Στο βαθύτερο σημείο της το βάθος φτάνει τα 706 μ. Το βόρειο τμήμα της λίμνης έχει βάθος που φτάνει τα 528 μ, και το νότιο τμήμα που είναι το πιο ρηχό φτάνει σε βάθος μεταξύ 200μ.

Η λίμνη αποτελείται από τρία διαφορετικά στρώματα νερού, που έχουν διαφορετικές πυκνότητες και θερμοκρασίες. Το στρώμα στην επιφάνεια της λίμνης έχει θερμοκρασία μεταξύ 24° -29° C, ενώ τα βαθύτερα στρώματα είναι πιο κρύα, με θερμοκρασία 22 ° C.

Αν και η λίμνη δέχεται εισροές από πολλά ποτάμια και ρυάκια, ο ποταμός Ρουχούχου (Ruhuhu), είναι ο μεγαλύτερος ποταμός που εκβάλλει στη λίμνη.

Λίμνη Μαλάουι γεωλογία

Η λίμνη Μαλάουι βρίσκεται σε μια κοιλάδα, την Μεγάλη Ρηξιγενή Κοιλάδα, η οποία διατρέχει την ανατολική Αφρική και χωρίζει την Αφρικανική Τεκτονική Πλάκα στα δύο.

Η λίμνη είναι περίπου δύο εκατομμυρίων ετών, αν και η λεκάνη της μπορεί να είχε αρχίσει να σχηματίζετε πριν από 8,6 εκατομμύρια χρόνια.

Με την πάροδο των ετών, η στάθμη του νερού κυμαινόταν μεταξύ 600 και 10 μ. Κάποια περίοδο η λίμνη ήχε σχεδόν στεγνώσει, ή η στάθμη του νερού ήταν πολλή χαμηλή. Αυτή η περίοδος εκτιμάται μεταξύ 1,6 και 1,0 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Η λίμνη Μαλάουι έχει τα περισσότερα είδη ψαριών στον κόσμο, η αλιεία είναι η πιο σημαντική οικονομική δραστηριότητα για τους κάτοικους της περιοχής. Ωστόσο ο πληθυσμός των ψαριών απειλείται από τη ρύπανση και την υπερβολική αλίευση.

Τα πιο δημοφιλή είδη ψαριών είναι τα τεράστια γατόψαρα γνωστά ως (kampango ή kampoyo) και οι καρακινίδες (Τetras). Η πλειονότητα των ψαριών στη λίμνη Μαλάουι είναι οι κιχλίδες, που αριθμούν από 700 έως 1.000 είδη.

Λίμνη Μαλάουι : Η λίμνη με τα περισσότερα είδη ψαριών στον κόσμο

Οι Κιχλίδες (Cichlidae) αποτελούν μεγάλη οικογένεια ψαριών των γλυκών νερών κυρίως των τροπικών χωρών που μοιάζουν πολύ με τις πέρκες. Ζουν σε λίμνες και ποταμούς της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής, της Ινδίας και της τροπικής Αμερικής.  Στη λίμνη ζουν επίσης και διάφορα είδη σαλιγκαριών γνωστά ως Melanoides tuberculata.

Τα κρυστάλλινα νερά η σπάνια ομορφιά τα πολλά ασυνήθιστα είδη τροπικών ψαριών, κάνουν τη Λίμνη Μαλάουι έναν από τους ωραιότερους προορισμούς στον πλανήτη.

Σχετικά Άρθρα

Λίμνη Βαϊκάλη : Η παλαιότερη και μεγαλύτερη λίμνη στον κόσμο

Λίμνη Βαϊκάλη : Η παλαιότερη και μεγαλύτερη λίμνη στον κόσμο