Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Τι έκταση έχει η ανθρώπινη φωνή πόσες οκτάβες εκτείνεται;

  • από
Τι έκταση έχει η ανθρώπινη φωνή πόσες οκτάβες εκτείνεται;

Πόσες οκτάβες μπορεί να εκτείνεται η φωνή ενός απλού τραγουδιστή και ποιος έχει τη μεγαλύτερη φωνητική έκταση;

Στη μουσική χρησιμοποιούνται συνήθως οι 7 οκτάβες του πιάνου, καμία ανθρώπινη φωνή όμως δεν έχει τέτοιο εύρος. Η φωνή των περισσότερων τραγουδιστών έχει έκταση δύο οκτάβες ή κάτι λιγότερο. Που αντιστοιχεί σε 13 έως 14 λευκά πλήκτρα του πιάνου.

Η έκταση της φωνής ενός τραγουδιστή, εξαρτάται μεταξύ άλλων από την ηλικία και την ανατομία των φωνητικών χορδών του, καθώς και από την εξάσκηση.

Όμως δύο οκτάβες είναι αρκετές για να τραγουδήσει κανείς τα περισσότερα τραγούδια, και όλες οι γνωστές μελωδίες κινούνται μέσα σε αυτό το εύρος.

Τι έκταση έχει η φωνή των τραγουδιστών της όπερας;

Η φωνή των τραγουδιστών της όπερας συνήθως έχει έκταση δύο έως τρεις οκτάβες, και οι γυναίκες έχουν κατά κανόνα λίγο μεγαλύτερη έκταση από τους άντρες. Με τα χρόνια όμως οι φωνητικές απαιτήσεις έχουν αυξηθεί.

Κατά το 12ο αιώνα τα φωνητικά μέρη είχαν συνήθως έκταση 1- 1,3  οκτάβα, ενώ κατά τον 18ο αιώνα το εύρος τους έφτανε μέχρι και τρεις οκτάβες. Σε ρόλους όπως της βασίλισσας της νύχτας στην όπερα ο Μαγικός Αυλός του Μότσαρτ.

Η περουβιανή τραγουδίστρια Yma Sumac που ήταν δημοφιλής τη δεκαετία του 1950 λέγεται ότι είχε έκταση φωνή τρεις οκτάβες. Πράγμα που αποτελεί ρεκόρ μέχρι σήμερα. Η ασυνήθιστη φωνή της ξεκινούσε χαμηλότερα από αυτή του συνηθισμένου μπάσου, και εκτεινόταν πάνω από το ψηλό ντο. Με τον καιρό Yma Sumac εξελίχθηκε σε Θρύλο.

Η Ίμα Σουμάκ πεθαίνει την 1η Νοεμβρίου του 2008, στα 86 της χρόνια στο Λος  Άντζελες. Εννέα μήνες πριν, της είχε διαγνωστεί καρκίνος του παχέος εντέρου. Ο τάφος της βρίσκεται στο κοιμητήριο Hollywood  Forever της Καλιφόρνια.

Τι έκταση έχει η ανθρώπινη φωνή πόσες οκτάβες εκτείνεται;

Η έκταση δεν είναι το πάν για έναν τραγουδιστή. Η έκταση είναι μια φωνητική δεξιότητα που καλλιεργείτε. Ο καλός έλεγχος η τονική ακρίβεια τα δυναμικά και η φωνητική ποιότητα της έκφρασης, είναι τα πιο δύσκολα.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

Η μουσική και η επίδραση της στην ψυχική υγεία του ανθρώπου

Η μουσική και η επίδραση της στην ψυχική υγεία του ανθρώπου