Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Γιατί κάποια σκεύη δεν κάνει να μπουν στο φούρνο μικροκυμάτων;

  • από
Γιατί κάποια σκεύη δεν κάνει να μπουν στο φούρνο μικροκυμάτων;

Κάποια σκεύη είναι κατάλληλα για το φούρνο μικροκυμάτων ενώ κάποια άλλα όχι. Εξαρτάται από το υλικό που είναι κατασκευασμένα, ακόμη και τι σχήμα έχουν.

Οι Φούρνοι μικροκυμάτων ζεσταίνουν το φαγητό από μέσα, προς τα έξω, χρησιμοποιώντας αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν “μικροκύματα”.

Τι είναι τα μικροκύματα; Τα μικροκύματα είναι ένα είδος ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας ακριβώς όπως το ηλιακό φως. Ακόμα και οι ακτινογραφίες χρησιμοποιούν ραδιοκύματα.

Όταν βάζετε το φαγητό σας στο φούρνο μικροκυμάτων, τα μικροκύματα κάνουν τα μόρια του νερού που έχουν τα τρόφιμα να δονηθούν, να κουνιούνται πολύ γρήγορα. Με αυτόν το τρόπο ζεσταίνεται το φαγητό.

Γιατί είναι επικίνδυνα τα μέταλλα σε φούρνο μικροκυμάτων;

Η τοποθέτηση μεταλλικών αντικειμένων σε φούρνο μικροκυμάτων είναι μεγάλο λάθος. Στα μέταλλα, τα ηλεκτρόνια τα αρνητικά φορτισμένα μέρη των ατόμων κινούνται λεύθερα. Αυτός είναι ο λόγος που χρησιμοποιούμε μεταλλικά καλώδια. Μπορούν και μεταφέρουν την ηλεκτρική ενέργεια από ένα σημείο σε ένα άλλο.

Τα μικροκύματα ωθούν τα ηλεκτρόνια σε κάθε πλευρά. Τα μεταλλικά αντικείμενα που έχουν αιχμηρές, άκρες όπως τα πιρούνια η το αλουμινόχαρτο, τα ηλεκτρόνια συγκεντρώνονται στις άκρες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σπινθηρισμούς και κατ’ επέκταση σε φωτιά.

Άλλα μεταλλικά αντικείμενα μπορεί να μην προκαλέσουν σπινθήρα αλλά μπορούν να ζεσταθούν πολύ. Αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πυρκαγιά ανάλογα με το τι άλλο υπάρχει μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων.

Ποια υλικά είναι ασφαλή για τους φούρνους μικροκυμάτων;

Υλικά όπως το γυαλί ή τα κεραμικά είναι συνήθως ασφαλή. Ο λόγος είναι ότι δεν περιέχουν νερό, και τα ηλεκτρόνια δεν κυκλοφορούν ελεύθερα.

Πολλά πλαστικά περιέχουν ενώσεις που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στην υγεία μας. Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα είναι η Διφαινόλη-Α, η οποία έχει συνδεθεί με παθήσεις, όπως ο καρκίνος, διαταραχές του θυρεοειδούς και την παχυσαρκία.

Όταν θερμαίνονται, αυτά τα δοχεία ενδέχεται να αποβάλουν χημικές ενώσεις στο φαγητό μας. Για αυτόν τον λόγο, μην χρησιμοποιείτε σε φούρνο μικροκυμάτων πλαστικά δοχεία. Εκτός εάν έχουν πιστοποιηθεί ως ασφαλές για τα μικροκύματα.

Αυτή η προφύλαξη δεν αφορά ειδικά τα μικροκύματα. Το να ζεστάνετε το φαγητό σας μέσα σε ένα πλαστικό δοχείο είναι λάθος. Ανεξάρτητα από τη μέθοδο μαγειρέματος που χρησιμοποιείτε.

Είναι δύσκολο να πούμε ακριβώς πώς θα συμπεριφερθεί κάτι μέσα σε ένα φούρνο μικροκυμάτων χωρίς δοκιμή. Ο βασικός κανόνας είναι να χρησιμοποιείτε μόνο σκεύη που έχουν δοκιμαστεί και είναι γνωστά ότι είναι ασφαλή για τα μικροκύματα.