Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Γιατί οι σταθεροί άνεμοι φυσούν προς την ίδια διεύθυνση;

  • από
Γιατί οι σταθεροί άνεμοι φυσούν προς την ίδια διεύθυνση;

Οι άνεμοι φυσούν κατά κανόνα ακολουθώντας σταθερά πρότυπα, γιατί;

Μερικοί από τους πιο σταθερότερους ανέμους της Γης, είναι οι ανατολικοί αληγείς. Αυτούς τους ανέμους τους συναντάμε γύρο από τον ισημερινό.

Οι συγκεκριμένοι άνεμοι δημιουργούνται όταν θερμές αέριες μάζες ανέρχονται και κατευθύνονται προς τους πόλους. Καθώς τη θέση τους καταλαμβάνουν ψυχρές αέριες μάζες, οι οποίες κατεβαίνουν πιο χαμηλά.

Λόγω της περιστροφής της Γης ο αέρας παρασύρεται και μετατρέπεται σε ανατολικούς ανέμους. Στο σημείο όπου συναντώνται οι βορειοανατολικοί και οι νοτιοανατολικοί αληγείς, υπάρχει μια ζώνη σύγκλισής.

Οι αληγείς άνεμοι καλύπτουν σχεδόν τη μισή επιφάνεια της γης. Φυσούν σε μια ζώνη που εκτείνεται από τις 250 Ν μέχρι τις 250  Β γεωγραφικού πλάτους.

Αυτούς τους ανέμους εκμεταλλεύονταν από παλιά τα ιστιοφόρα για να διασχίσουν τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Βόρεια και νότια των αληγών ανέμων υπάρχουν οι ζώνες με τους δυτικούς ανέμους. Αυτοί δημιουργούνται μεταξύ άλλων για να γεμίσουν τα κενά που αφήνουν οι άνεμοι οι οποίοι μετακινούνται προς τον ισημερινό.

Η ζώνη αυτή όμως δεν είναι καθόλου σταθερή. Οι συνθήκες που επικρατούν εκεί παίζουν σημαντικό ρόλο. Αυτοί οι άνεμοι μπορεί κάλλιστα να γίνουν και ανατολικοί για μεγάλα διαστήματα.

Άνεμοι και ένταση

Το πόσο μεγάλη είναι η ένταση των ανέμων εξαρτάται από το πόσο μεγάλη διαφορά υπάρχει στην πίεση μεταξύ χαμηλής πίεσης και στην περιοχή της υψηλής πίεσης του αέρα. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά στην πίεση, ο άνεμος θα φυσά γρηγορότερα.

Υπάρχουν 12 διαφορετικά επίπεδα ταχύτητας ανέμου. Μετρούμενα σε μια κλίμακα που ονομάζεται κλίμακα Μποφόρ (Beaufort) 

Η κλίμακα κυμαίνεται από ανέμους μικρότερους από ένα χιλιόμετρο ανά ώρα που θεωρείτε ήρεμος, έως περισσότερα από 118 χιλιόμετρα ανά ώρα που είναι τυφώνας.

Οι ελαφρύτεροι άνεμοι ονομάζονται “αεράκια”, οι ισχυρότεροι άνεμοι ονομάζονται ” θύελλες” και οι πιο δυνατοί άνεμοι είναι οι “τυφώνες”.

Όταν μιλάμε για “ανατολικούς” ή “βόρειους” ανέμους, περιγράφουμε προς τα πού φυσάει ο άνεμος, από την κατεύθυνση από την οποία προέρχεται.

Άρα ένα ανατολικό αεράκι φυσάει από ανατολικά προς δυτικά, ενώ ένα βόρειο φυσάει από βορρά προς νότο.


Εξερευνήστε Περισσότερα